01 maart 2019

Onderzetters haken


Een vriendin vroeg me of ik een set onderzetters voor haar wilde haken.
Samen zochten we een patroontje en dat vonden we bij Sparkelz Creatief.


Daar ging ik mee aan de slag.
Al snel begon ik de merken dat mijn onderzetters gingen golven. Er ging dus iets niet goed met het meerderen, waardoor ze niet plat werden.
Dus ben ik vanaf toer 4 zelf gaan fantaseren en lukte het me om ze plat te krijgen.


Omdat ik het patroon dat we gevonden hadden dus niet helemaal gevolgd heb, wil ik mijn patroon hier met jullie delen.

Ik heb de onderzetters gehaakt met 100% katoen (Catania van Schachenmayer) met haaknaald 3.

L = losse
HV = halve vaste
V = vaste
ST = stokje

Elke toer wordt met een ander kleur gehaakt.

Toer 1:
Begin met een magische ring. Haak daarin 3 L (= 1e ST) en daarna 11 ST. Sluit de toer met een HV in de 3e L van de 3 beginlossen. (12)
Toer 2:
Haak 3 L als 1e ST in een ruimte tussen ST van de vorige toer. Haak in dezelfde ruimte nog 1 ST. Haak vervolgens in elke ruimte tussen  ST van de vorige toer 2 ST. Sluit de toer met een HV in de 3e L van de 3 beginlossen. (24)
Toer 3:
Haak 3 L als 1e ST in een ruimte tussen 2 ST van de vorige toer. Haak in dezelfde ruimte nog 1 ST. Haak vervolgens in elke ruimte tussen ST van de vorige toer 2 ST. Sluit de toer met een HV in de 3e L van de 3 beginlossen. (48)
Toer 4:
Haak 2 L in een ruimte tussen 2 ST-paren van de vorige toer (=1 V en 1 L). Haak vervolgens in elke ruimte tussen 2 ST-paren 1V en daarna 1 L. Sluit de toer af met een HV in de 1e van de 2 beginlossen. (48)
Toer 5:
Haak 3 L als beginstokje in een ruimte die door de L ontstaan is in de vorige toer. Haak daarna nog 1 ST in diezelfde ruimte. Haak vervolgens in elke  lossenruimte van de vorige toer 2 ST. Sluit de toer af met een HV in de 3e L van de 3 beginlossen. (48)
Toer 6:
Haak 3 L als 1e ST in een ruimte tussen 2 ST-paren van de vorige toer. Haak daarna nog 5 ST in dezelfde ruimte. En vervolgens 1 V in de volgende ruimte. Herhaal dit tot het eind van de toer: 6 ST in de ene ruimte tussen 2 ST-paren en 1 V in de volgende ruimte. Sluit de toer af met een HV in de 3e L van de 3 beginlossen. (84)

Haak tenslotte een cirkel van lossen over elk ST van toer 3. 

Ik heb voor de 6 onderzetters 6 verschillende kleuren gebruikt. De kleuren komen allemaal 1 keer voor in de toeren van elke onderzetter.
Voor de cirkel van lossen heb ik bij allemaal de kleur van toer 6 gebruikt.
De onderzetters hebben een doorsnee van 10 cm.





En dit is het resultaat.
Het is een hele fleurige set geworden.
Mijn vriendin heeft ze intussen gekregen en ze was er super blij mee!

Groetjes, Alyt

3 opmerkingen:

Hobbyrita zei

Hele fleurige frisse onderzetters heb je ontworpen!! Je vriendin zal er maar wat blij mee zijn denk ik. Dank voor het patroontje.

marmarel zei

Wat een super vrolijke onderzetters!

Willy zei

Mooie onderzetters zijn het geworden en idd mooi plat.